Velkommen til Ramnes Historielag!

Bli medlem i historielaget! 

Ramnes Historielag er historielaget for bygdene Fon, Vivestad og Ramnes, altså den gamle Ramnes kommune. Et medlemskap koster kr. 200 per person (endret på årsmøtet i 2020), flere opplysninger finner du her.

 

Re-minne 2021 er i trykken, og vil forhåpentligvis finnes i din postkasse før jul.

Vi ønsker våre medlemmer en riktig god jul og et godt nytt år!

 

Neste arrangementer:

AVLYST! Mandag 6. desember kl. 19.00: Julemøte og sangkveld på Bygdetunet Brår

På grunn av økende smittefare har historielaget avlyst det planlagte julemøtet med sangkveld. Sang vurderes som ekstra risikofylt, og i de relativt små stuene på Bygdetunet Brår anser vi det som en unødig sjanse å ta. Sangkvelden settes opp på programmet for 2022.

 

Mandag 21. februar 2022:

Bienes verden - foredrag ved Roar Ree Kirkevold. Sted: Helsehuset, Revetal.

Åpent møte på Helsehuset, med foredrag, bevertning, utlodning og orientering om lagssaker. Velkommen!

 

Tidligere arrangementer:

 Mandag 8. november 2021 kl. 19.00 - møte på Helsehuset

Tema for kvelden er "Fra bokskap på Vonheim til ledelse av norsk bibliotekvesen", foredrag ved Asbjørn Langeland. Bevertning og loddsalg - alle er hjertelig velkommen.

 

Mandag 18. oktober 2021 - møte på Vonheim i Fon

 Kåre Holtung kåserer over temaet "Bygging og vedlikehold av gamle veier". Det blir loddsalg og bevertning. Husk kontanter! Alle er hjertelig velkommen. Merk at møtestedet er Vonheim i Fon, ikke Helsehuset slik det opprinnelig var planlagt.


Foredrag og årsmøte mandag 20. september 2021

Mandag 20. september blir det møte på Bygdetunet Brår. Først blir det foredrag av Astri Søyland med tema "Selma Lagerløf". Deretter avholder vi årsmøtet som ble utsatt fra mars. Bevertning og utlodning. Velkommen!


Rusletur Freste søndag 29. august

Som "erstatning" for Åpen gård-arrangementet arrangerer historielaget rusletur på Freste. Den var opprinnelig planlagt arrangert i april, men ble da utsatt. Vi møtes på Freste og starter kl. 13.00.


Åpen gård 2021 er avlyst
Da avgjørelsen måtte tas var det såpass stor usikkerhet omkring smittesituasjonen, regler m.m. at man valgte å avlyse arrangementet. Vi håper å komme sterkere tilbake i 2022!


20.06.2021 kl. 13.00: Rusletur Fossan - Bakke mølle

Rusleturen starter på Fossan, så går vi på "Ramnessiden" bort til Bakke mølle, der turen avsluttes.

 

UTSATT Årsmøte på Elverhøy kultursenter, Ramnes

Årsmøtet var planlagt til mandag 22.03.21. Eventuelle forslag til årsmøtet måtte være sendt til leder Kåre Holtung innen 28.02.21. 

Årsmøtet er utsatt inntil videre på grunn av smittesituasjonen. Nærmere beskjed kommer når vi vet mer.


                  ¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Hele årsprogrammet for 2021.


                 ¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤


Tidligere møter og artikler:

 

Fra 2018:

18. juni kl. 19.00: Veteranbiler i Ramnes. Bygdetunet Brår.

Referat fra møtet finnes her.

10. mai 2018: Rusletur i grenda Bjune, Holt og Hundstuen. 

Sekretær Trygve Gran har skrevet referat fra turen, det kan du lese her

 

16. april 2018: Fattigprotokollen. Foredrag ved Tor Gervin.

Ekstraordinært årsmøte med vedtektsendring. De ny vedtektene finner du her: Nye vedtekter.

Referat fra møtet kan du lese her

 

12. mars 2018: Årsmøte og jernbanehistorie

Sekretær Trygve Grans referat fra møtet leser du her.

 

12. februar 2018: Møte på Vonheim i Fon:

"Fødselshjelp og kvinneliv" ved Eva Mjøen Brantenberg.

Referat fra møtet.

 

Fra 2017:

 

25. mai kl. 13.00 (Kr. Himmelfartsdag): Rusletur med start på Firing.

 

Boligfeltet Firing ligger ca. 400 meter øst for Fossan, langs FV 306.        

 

Vi ser på interessante steder langs den gamle hovedveien fra Firing forbi Gjevlingen til Horn og Hasle.

 

Beskrivelse av turen samt kart finner du her (bildeformat).


Interessant besøk hos Vallø Historielag

24. april dro ca. 25 medlemmer på tur til Vallø og Vallø Historielag. Vi fikke en flott gjennomgang av Saltverket, som i sin tid var grunnlaget for industri og bosetting på Vallø. Deretter fikk vi informasjon om bombeangrepet 25. april 1945, et angrep som drepte over 50 mennesker, og som i ettertid er ansett av mange for  å være fullstendig unødvendig. I kaffepausen ble set også tid til å ta en kikk på Vallø Historielags samlinger, som de hadde utstilt i møtelokalet.

 

Vi takker Vallø Historielag for vel gjennomført presentasjon, og for god servering!

 

 

Fra 2016:

Re-minne 2016 er distribuert til alle husstander

Re-minne 2016 skal være distribuert til alle husstander i Re kommune. Mangler du et eksemplar, eller sønker du et ekstra? Ta kontakt med Per Bjerkø på epost.

 

 14. november kl. 19.00, Re helsehus:

Ramnes Historielag hadde møte på Helsehuset 14. november 2016. Møtetemaet var skipsverftet på Kaldnes, Kaldnes Mekaniske Verksted (KMV). Firmaet ble etablert i 1899 og nedlagt tidlig på 1990-tallet. Erik Jacobsen som tidligere har jobbet i TV Vestfold, tok oss med på en spennende reise gjennom skipsverftets historie. I mange år var dette Tønsbergs største arbeidsplass med opp til 2000 arbeidstakere. Per Bjerkøs bilde viser Arnt Hvitsten og foredragsholder Erik Jacobsen i hyggelig passiar.

 


Møte 17.10.16: "Fau'lær og folketru" - Karl Hagelund fortalte

Tekst og foto v/Trygve Gran

Historielagets møte 17/10-2016 hadde besøk av Karl Hagelund som på et frodig vestfoldmål kåserte om «faulær og

folketru». Det ble et svært interessant blikk inn i fugleverden og om myter og varsler som folketrua har tillagt fuglene. Her er noen eksempler:

Kattugla skapte uhygge med sine «kle-i-hvitt» som ble utlagt som varsel om likskjorte. Ravnen varsla heller ikke noe godt, og skarven var en ulykkesfugl. Mange liker ikke å se linerla med sitt svarte bryst forfra, og skjæra ble betegnet som «fandens fugl», en tjuv. Den varsler også om kommende vinters snømengde – kommer det mye snø, bygger skjæra reiret sitt høgt, kommer det lite, bygger den lavt. Skjæra har ofte reiret sitt nært hus, og slike «tunreir» bør få være i fred. Gjøken var en velsett gjest fordi den med sitt ko-ko fortalte at nå kunne ungene gå barbeint. Satt en under et tre med en syngende gjøk, kunne en ønske seg tre ting, og det skulle gå i oppfyllelse hvis en ikke sa det til noen. Det hadde Hagelund «bevis» for!

 

Det religiøse aspektet har også prega folketrua. Gjertrudsfuglen fikk sitt røde bryst fordi den trakk ut en torn fra Jesu tornekrone og en bloddråpe traff fuglen i brystet. Andre fugler har klaget til Vår Herre over sin fargeløse fjærdrakt, men med vekslende hell. Hvor mange visste at svarttrosten synger i moll og at måltrosten synger i dur? Det blir i alle fall et flott orkester!

Karl Hagelund fikk blomster, bygdebokas bind 3 og gode takkens ord av foreningens leder Kåre Holtung for sitt interessante kåseri. Etter ei lang og hyggelig kaffepause med god bevertning svarte Hagelund på spørsmål.
Geologidag med tema Ramnesvulkanen.
Bygdetunet Brår lørdag 8. oktober 2016 kl. 12.00.

Først har vi en time inne der Rolf Sørensen forteller og viser bilder om Ramnesvulkanen. Så drar vi ut med fylte privatbiler til steder der Rolf Sørensen viser oss restene av vulkanen. 
Vi har plass til flere. Kontakt Ramnes Historielag v/Per Bjerkø på telefon 333 96 061
Bildet er fra Rolf Sørensens artikkel i Re-minne 2013.


Høstens program er klart

Det videre programmet for høsten er nå klart, du kan lese mer om det under fanen program 2016.


Søndag 26. juni: Dårlig vær på tur til Lindsverkseter og Barlindkollen i Lardal

Lardal historielag inviterte historielagene i Hedrum, Ramnes, Våle og Andebu, og selvdagt andre interesserte, til setertur til Lindsverkseter.

Det dårlige været gjorde at vi tok tilflukt i Hoggerstua, som er satt i stand av Tønsberg og omegn turistforening. Vi fulgte prinsippet«Det er bedre å sitte tørt og trangt enn romslig og vått». Ca 50 humørfylte turdeltakere klarte å få pressa seg inn i hytta, ogdet er nok personlig rekord for denne hytta.I tillegg sto fire musikanter fra Lågendalen på gangen og underholdt.Ordtaket «Der det er hjerterom, er det husrom» fikk et reelt innhold denne dagen.Bildet er fra de som satt på soverommet.Onsdag 13. april kl. 19.00: Bygdetunet Brår:

Forfatter Eva Almhjell forteller om boka si om Anne Sletto, ei tjenestejente med tæl.

I tillegg blir det orientering om slektsforskning ved DIS Re.


Ny leder i historielaget

Kåre Holtung ble på årsmøtet 16. mars valgt til ny leder av Ramnes Historielag. Han tar over etter Helga Bjerkø som gir seg etter 8 år som leder.

 

 

Historiske Vestfold

Historiske Vestfold er en side som drives av Vestfoldbibliotekene. Siden tar for seg historiske steder, personer og annet, og har henvisning til bøker som finnes lesbare på "Bokhylla" i Nasjonalbiblioteket (www.nb.no/bokhylla). Her kan man finne flere opplysninger om det aktuelle emnet.

Ramnes Historielag har bidratt med over hundre emner i gamle Ramnes kommune. Ta gjerne en titt på Historiske Vestfold, det finnes mange poster fra andre kommuner også.


Ramnes i gamle dager på facebook

For de som er på facebook så finnes en siden som heter Ramnes i gamle dager. Her er det mange gamle bilder, mye mimring og gode diskusjoner om steder og hendelser fra gamle Ramnes kommune. Siden "eies" av Håkon Westby, men er åpen for alle å melde seg inn på. Re-minne 2015

2015-utgaven av Re-Minne ble distribuert til samtlige husstander i Re rett før jul. Vi er glade for å fortsatt kunne dele ut denne gratis, og takker alle våre annonsører for positiv respons! Inntektene fra annonsene er avgjørende for å kunne distribuere årsskriftet gratis, noe vi håper å kunne fortsette med.

Som vedlegg til Re-Minne finner du aktivitetsoversikt for historielagene, samt giro for betaling av medlemskontingent. Vi håper at mange betaler kontingenten og på den måten støtter foreningens arbeid. Kontingenten er på kr. 150 og kan betales til konto 2557.20.17152.


7. desember kl. 19.00: Julemøte

Bjørn Bergene forteller fra sin bok "Ta te' dæ, de' er meir borti"

Alle hjertelig velkommen på Bygdetunet Brår!


Novembermøte med jakthistorier

Kåre Holtung hadde samlet jegere med gode historier, les artikkel i ReAvisas desemberutgave (side 18).

 

29. og 30. august kl. 12.00 - 16.00: Åpen gård - Gratis inngang!

Bygdetunet Brår i Brårveien 38 fylles nok en gang opp av salgsboder, utstillinger, dyr, gamle biler og maskiner. 

Det blir en rekke aktiviteter, bl.a. tredreiing av Vidar Flåteteigen, smiing, spinning, hestevandring og maling av korn. Hopping i høyet, kjøring med hest, ridning og natursti står på programmet, og i skjulet blir det utstilling av gamle ting. I framhuset vises utstillingen "Tresnitt" av Othar Hansen Hole. I tillegg blir det mange dyr og andre konkurranser og aktiviteter.

Salg av rømmegrøt, bakerovnsbrød og annen mat, samt salg fra flere utstillere.

Kom gjerne på sykkel, da er du med i trekning av gevinster!

Det er gratis adgang, og arrangementet er et samarbeid mellom Ramnes Bondelag, Ramnes Bygdekvinnelag og Ramnes Historielag.

 

12. og 13. august: Jubileumstur til Telemark

OBS: Encdret avreisetidspunkt: Kl. 08.30 fra Brår, ikke 09.00 som tidligere annonsert!

Ramnes Historielag fortsetter feiring av sine første 40 år og arrangerer i den anledning jubileumstur til Telemark. 

Turen er nå fulltegnet.


Se flere arrangmenter under Program 2015!


31. mai: Flott markering av Ramnes Historielag 40 år

Leder av historielaget, Helga Bjørkø, ønsket alle hjertelig velkommen til hovedprogrammet, som var visning av deler av Kåre Holts «Jord». Stykket ble i 1977 ble framført i Tufteplassen som en markering av at det var 800 år siden det siste slaget på Re. Rollene som Snorre Sturlasson og Kvinnen fra Re ble spilt av Magnus Østlie og Astrid Søyland. Nærmere 150 fremmøtte fikk overvære en flott fremføring av dialogen fra "Jord", godt støttet av VåRa-koret under ledelse av Inga Kjæraas Evensen. Forestillingen ble filmet av Reidar Bjerkø, den ligger på YouTube, og du kan se den her.

Etter fremføringen i amfiet ble det servert et enkelt måltid; hjemmebakt bakerovnsbrød med ost og syltetøy, med kaffe, te og saft. Under bespisningen var det en kort gjennomgang av de viktigste periodene i historielagets første førti år, samt hilsninger fra ordfører Thorvald Hillestad og fra leder i Våle historielag, Karl Anders Bråten.

Lagets nestleder Kåre Holtung ledet programmet med stø hånd. 

Per Bjerkø har laget et jubileumshefte, dette ble delt ut gratis. Ønsker du et eksemplar får du det ved å henvende deg til historielaget. 

Historielaget ønsker å takke alle som bidro til at det ble en svært vellykket markering av 40-årsjubileet!

 

Tidligere arrangementer:

11. mars: Årsmøte på Bygdetunet Brår kl. 19.00

I tillegg til vanlige årsmøtesaker var det foredrag ved Anne Arveschoug fra Vestfoldmuseet, hun snakket om middelalderen i Tønsberg.

Helga Bjerkø ble gjenvalgt som leder.

 

19. februar: Seniorsenteret, Re helsehus kl. 19.00

 

Forfatter og journalist Audun Tjomsland foredro over temaet

”Anders Jahre – hans liv og virksomhet”

106 personer hadde møtt frem for å høre mer om Anders Jahre, og mange benyttet anledningen til å kjøpe boka.

 

 

 

Ramnesiana er digitalisert

Samtlige utgaver av Ramnesiana fra 1977 til 2002 er nå digitalisert.

Per Bjerkø har hatt ansvaret for prosjektet, selve arbeidet er utført av Pica Print Service i Tønsberg.

Ramnesiana finner du her.

 

 

 

 


Fra 2014:

Re-minne 2014

2014-utgaven av Re-minne ble distribuert i alle postkasser i Re kommune rett før jul. Savner du 2014-utgaven, eller bor du "uttabygds" og ønsker et eksemplar? Ta kontakt med foreningens leder, Helga Bjerkø

 

Re-minne er et samarbeid mellom Ramnes Historielag og Våle Historielag, og utkommer før jul hvert år.
Julegaven til den historieinteresserte slektningen:

RAMNES BYGDEBOK

Bind III Bygdehistorie - Skrevet av John Rønningen

Fritt tilsendt kr. 150,-

Kontakt Åse Burås dersom du vil kjøpe et eller flere eksemplarer!

 

Mandag 8. desember kl. 19.00 på Bygdetunet Brår:

Juleminner v/Kåre Holtung, Trygve Gran m.fl.

Trygve forteller om julefeiring på hvalfangst.


Vellykket markering av Grunnloven

Tirsdag 4. november, fra kl. 18.14 til kl. 20.14, ble det holdt markering i anledning grunnlovsjubileet i en nesten fullsatt Ramnes kirke.

ReAvisa dekket arrangmentet, du finner en artikkel på side 25 i novemberutgaven, klikk her.

 

Godt besøkt møte på Hjerpetjønn

Tema for kvelden var Hjerpetjønn i gamle dager, og leder Helga Bjerkø kunne ønske ca. 50 fremmøtte velkommen til Hjerpetjønn Vel.

Iflg. "boka" (Ramnes Gårds- og slektshistorie Bind II) side 737 het det Jerpetjønn, noe som gjennom tidene har hatt mange skrivemåter. Den gammelnorske formen har vært Jarpatjarmor, første ledd er visstnok fuglenavnet jarpi – jerpe. Annet ledd er flertall av tjorn, tjern og er siktet til tjernet på Kjennerød eller kanskje det var et tjern på myra sør for Fossanveien.Bilde: Kaffe, kaker og en hyggelig prat hører med!

 

Kveldens fortellere var Per Bjerkø (f. 1933), Erling Klausen (f. 1920) og Rolf Sørensen (f. 1936).

Per viste kart og bilder på "vegglerret", ved PC'n fikk han assistanse fra en datakyndig fra salen, Bjørn Håkon Kihle.

Per startet med diverse kart, bl.a. hvordan veiene gikk i gamle dager. At det har vært folk her lenge, beviste først en flintdolk fra steinalderen, og så gravhauger fra vikingtiden som er funnet i området rundt Hjerpetjønn.

Erling Klausen fortalte om gamle veier, skoleveier, veien til byen, Holmestrand by ble mest brukt, det var mer tungvint å komme til Tønsberg. Det tok 4 timer å gå til Holmestrand! Rolf Sørensen fortalte at de hadde Tønsberg som sin by.

Av skolekretser var det først Fjærklepp og Skjeggerød. I 1910 sto Solheim skole (Hjerpetjønn Vel) ferdig, og ungene fra Fjærklepp og Skjeggerød skolekretser ble overført dit. Henry Nilsen var lærer i perioden 1922 – 1953, og hans datter Gunvor Jahnsen (f. 1925) var til stede i salen. Hun og Erling var utrolig flinke til å huske navnene på de som var på skolebildene som ble vist.

Lærer Frøse var den første som hadde telefon i Østre Ramnes, Hjerpetjønn., iflg. '"boka" ca. 1895.

Øyvind Skjeggerød fortalte han etter sin far arvet to "hus" på Nyhusmyra. Eiere av myra var et andelslag, hvor eierne eide så og så mange "hus" der torva ble tørka. . Noe som kanskje står ved lag i dag også? Det må undersøkes om "Nyhusmyra torvstrølag"  fortsatt eier myra!

Rolf Sørensen hadde jobba på Nyhusmyra da han var unggutt. Han hadde også vært med sin far, Arvid Sørensen, da de gikk opp turløyper for allmenheten fra Kjønnerødhedde nordover til Nabbern og Krøsstjønn, lenge før det ble slike løyper ellers i kommunen.  

Erling Klausen kjøpte "Gråtass" i 1955 for kr. 10.000,-.

Å høste korn var tidligere en lang og tung prosess. Diverse redskap har blitt brukt, i vår tid sigd, ljå, slåmaskin, selvbinder og til slutt skurtresker. Og tørking av kornet kunne foregå på forskjellig vis, rauk, staur og hesjing. Lulli Skjeggerød fortalte at hennes far var veldig nøye med at ved staurtørking skulle kornet vende mot vest.

Møtet ble avsluttet med bevertning og loddsalg.

 

Lørdag 20.09.14: Vellykket rusletur til sandtakene i Bjørndalen i Vivestad


Ca. 30 stykker deltok på arrangementet i Vivestad denne lørdagen. Det var sol og fin temperatur, men litt vind. 

Vi startet med en orientering om geologien i området, der Per Bjerkø orienterte om hvordan isen hadde fraktet med seg stein og sand, og hvordan dette hadde blitt avsatt i juvet som en gang fantes i Bjørndalen. Så overtok Vidar Vallumrød, og han fortalte om fremveksten og driften av sandproduksjonen, godt hjulpet av Axel Haugan, Asbjørn Todnem og Kurt Martinsen. Det er egentlig to sandtak, "Håvet-taket" og "Bjønndals-taket", som de heter på lokal dialekt. Tusenvis av lass med sand er fraktet ut av området, på alt fra små kjerrer og tilhengere til store, moderne lastebiler. Sanden fra Vivestad holdt god kvalitet, og den ble bl.a. benyttet til produksjon av takstein på Håsken i Andebu. Vestbygdveien i Vivestad ble bygget tidlig på 1950-tallet for lettere å kunne frakte sand ut fra området, og både Jarlsberg flyplass og Bispeveien er bygget med store mengde sand fra Vivestad.

Etter en kaffepause der nåværende eier av "Håvet-taket", Jorunn Gravdal Martinsen, overrasket med nybakte boller, så ble det en rusletur gjennom sandtakene. Det var flere stopp der vi fikk ytterligere påfyll av kunnskap om både geologi, geografi og sandproduksjon.

Vi takker foredragsholdere, eiere og naboer for fine foredrag og gode historier!

 


Gamle fotografier og ting av historisk verdi

Hvis du har gamle fotografier så er Historielaget svært interessert i å kopiere disse for å ta vare på de for ettertiden. Kanskje det er tid for en gjennomgang av gamle fotoalbum? Noter gjerne ned sted og navn på personer på en lapp, og legg lappen sammen med bildet, da går ikke kunnskapen i glemmeboken! Har du spørsmål eller fotografier du tror kan være av interesse, så ta kontakt med Erik Bjune.

Ting av historisk verdi er også av interesse for Historielaget. Også her er det ønskelig med noen opplysninger rundt gjenstanden. Hvor kommer den fra, hva er den brukt til, når ble den brukt m.m.

Har du spørsmål om gjenstander, så ta kontakt med Liv Sætre.

 

Digitalisering av Ramnesiana/Re-minne

Det er igangsatt et prosjekt med tanke på digitalisering av samtlige utgaver av Ramnesiana og Re-minne. Dette skal gjøre det mulig å søke etter navn, stedsnavn, artikler m.v. i alle utgavene. Det blir forhåpentligvis et nyttig verktøy for historisk interesserte! Vi kommer tilbake med mer når prosjektet er ferdig. 

 

Tidligere nyheter og arrangementer:

Åpen gård på Brårtunet, Brårveien 38

Arrangmentet er lørdag 30. og søndag 31. august, begge dager 12.00 - 16.00. 

Hele programmet for dagen finner du ved å klikke her.

 

Søndag 25. mai blir det rusletur til Røssedalen i Fon.

Vi starter fra den gamle kirken på Solberg kl. 13.00. Her er det parkering.

Med Sølve Søyland som kjentmann rusler vi inn i den idylliske Røssedalen, der det i 1800-årene var bosetning på 5 gårder. Nå er det trivelige sauer som skaper liv i dalen.

Vi tar pause med egen niste på hytta til Søyland. Tilbaketuren går ned til Sukke-gårdene og videre langs den gamle hovedveien opp til startstedet på Solberg.

 Det blir rolig tempo, og tilbud om bilskyss for dere som har behov for det.

Turen arrangeres av Ramnes Historielag i samarbeid med Våle historielag. 


Besøk på Bakke mølle

23. april var vi på besøk på Bakke mølle. Øyvind fortalte om videre planer for mølla, og Tor Bjørvik snakket om bruken av vannet gjennom tidene. 

 

Tur til Portåsen - Herman Wildenweys fødested

Våle historielag arrangerer busstur i samarbeid med Ramnes historielag. Påmelding innen 1. april. Les mer på vår programside.


Årsmøtet 2014

Stian Ormestad fra ReaviseÅrsmøtet ble avholdt 12. mars 2014 med 40 fremmøtte. Møtet ble innledet på tradisjonelt vis med Ramnes-sangen. Deretter sa leder Helga Bjerkø noen ord om Kaare Frøland, som gikk bort i januar. Innledningen ble rundet av med sangen "Jeg kjører frem gjennom strålefryd", som var Kaares favorittsang.

Deretter tok man fatt på selve årsmøteforhandlingene. Årsberetninger, regnskap og medlemskontingent ble vedtatt før Ingri Lie ledet valgene. Samtlige ble valgt ved akklamasjon. Du finner referat fra årsmøtet her.

Etter kaffepausen kåserte Stian Ormestad om Reavisas 5 første år. Han tok for seg den spede oppstarten i 2008, fortalte om utviklingen som har foregått, samt om Reavisas målsetting. Redaksjonens tre medlemmer og fordeling av arbeidsoppgaver ble nevnt, og på veien ble det også noen gode historier fra journalistikkens verden.

Møtet ble selvsagt avsluttet med trekning av gevinster, før den gjenvalgt lederen Helga Bjerkø ønsket alle vel hjem.

 Kulturprisen til Helga Bjerkø

Under Historielagets første møte for året ble lagets leder Helga Bjerkø tildelt Re kommunes kulturpris for 2013. Prisen ble overrakt av ordfører Thorvald Hillestad.

Godt besøkt møte i Vivestad

Møtet i Vivestad den 5. februar trakk mange besøkende, tilsammen ca. 80 stykker. Det var folk fra bygda, utflyttede Vivestøinger, og mange fra andre deler av kommunen som ønsket å høre Vidar Vallumrød fortelle om gamle og nye møteplasser i Vivestad. Helga innledet møtet med minneord om Kaare Frøland som nettopp hadde gått bort. Deretter fortalte Axel Haugan om forskjellige typer bjeller som var i bruk, bl.a. til hest, ku og sau. Han hadde også med ei "handvekke", ei slags bjelle de brukte til å skremme med.


Vidar fortale så om forskjellige møteplasser i Vivestad. Han tok en gjennomgang av veier i Vivestad, og kunne fortelle at den første amtveien i Ramnes var Vivestadchausseen, ja, den het faktisk det! Denne veien ble bygget i 1892. 

Vivestad Badstue, Vivestad kirke som feirer 100 års-jubileum i år  og selvfølgelig Bygdehuset Sagatun var andre kjente møteplasser, og i nyere tid har bingo'n og Høstmarkedet kommet til.

"Sølvvaren" på Orrevål var tidligere feriehjem for Tønsberg Sølvvarefabrikk, og det kom forslag om å skrive et eget stykke i Re-minne om gården og dens historie. Vivestad har hatt flere butikker, og Hans Wallumrød kunne fortelle flere historier fra sin tid som kremmer.

Litt lagshistorie ble det også, idrettsforeningen og ungdomslaget har spilt viktige roller som møteplasser i bygda.

I kaffepausen ble det bl.a. servert hjemmebakte rundstykker og møtet ble så avsluttet med åresalg og trekning. Historielaget takker Wenche Mathisen for baking av rundstykker og full kontroll på kjøkkenet!

Referat fra møtet finnes på vår referatside.

 

Kaare Frøland til minne

En av historielagets stiftere og mangeårig leder Kaare Frøland gikk bort 20. januar, 89 år gammel. Minneordet sto på trykk i Tønsbergs Blad og er ført i pennen av Helga Bjerkø, historielagets leder.

 

"Kaare Frøland forlot oss  20. januar snart 90 år gammel. Da mistet vi en god venn som har betydd så mye for bygda vår.

Kaare vokste opp i  Ramnes sentrum der foreldrene drev landhandel. Etter folkeskolen gikk han  på Vestfold  Flyttbare Fylkesskole som vinteren 1939 – 40 hadde tilhold på lokalet Elverhøy noen meter fra  der han bodde.  Så kom krigen. I krigstida hadde han jobber i Ramnes samtidig med tøffe oppgaver i hjemmestyrkene.

Etter freden i 1945 gikk turen til Oslo for skolegang med arbeid på si for å sikre økonomien.  Det gikk bra med Kaare,  med eksamen artium i 1951, og magistergraden i statsvitenskap i 1956. Temaet var ”Bygdefolkets Krisehjelp”. Dette ble  grunnlaget for hans bok  ”Krise og kamp, Bygdefolkets Krisehjelp” som ble utgitt i 1962.

Kaare fikk sin karriere  i fylkesadministrasjonen. Han ble den første fylkesskolesjefen, og fra 1976 til 1988, den første fylkesrådmannen i Vestfold. Det sluttet med 2 år ekstrajobb for å skrive 150-årsberetningen for fylkeskommunen. Den ble bra!

Han var en dyktig skribent, og likte å ha oppdrag om bygda. Vi kan nevne ”Ramnes kommune gjennom 150 år”,  ”Ramnes kirke”, og ”Ramnes E-verk”. Men der er mange flere.

Kaare var interessert i det meste i bygda og engasjerte seg ofte. Han var flink til å lede og få folk med seg.  Han roste ofte den opplæringa han fikk som medlem av Losje Birkebeinarne.

 Han var leder i Ramnes Idrettsforening da Jaresletta ble bygd med stor dugnadsinnsats ca 1950.

 I 1950-årene var han med på flotte revyer hos Ramnes Ungdomslag på Elverhøy, både som tekstforfatter og aktør.

Kaare var bygdehistorikeren i Ramnes, og ble den første lederen da Ramnes Historielag ble startet i 1975. Det ble etter hvert 10 år som leder. Laget fikk de første store utfordringene ved markeringen av 800 år siden 1177-slaget på Re.  Det ble et stort arrangement i Tufteplassen med ca. 2000 deltakere. 

Samme år kom det første nummeret av årsskriftet Ramnesiana.  Det var Kaares initiativ og han hadde forslaget til navn. I 2003 ble det samarbeid med Våle Historielag og navnskifte til Re-minne. . Det er blitt 35 nummer til nå, med ca. 2 artikler fra Kåre i hvert nummer. Mye verdifullt historisk stoff er ved dette sikret for framtida.

 Men ikke nok med det!  Med unntak av årets Re-minne har Kaare med venner i bilen kjørt ut årskriftet til postkassene i et stort område i Vestre Ramnes og Vivestad. Med sin interesse for detaljer regnet han ut at samlet kilometertall tilsvarer avstanden fra Ramnes til Finnmark.

De neste store  sakene i historielagets historie var  da Bygdetunet Brår ble overtatt og Lucasstua i Fon ble flyttet og ny-reist på Brår. Kaare var pådriver både praktisk og økonomisk.

Kaare har fått Ramnes kommunes kulturpris, og er æresmedlem i Ramnes Historielag og Ramnes Idrettsforening,

Vi er mange som vil savne Kaare Frøland, og tenke tilbake på de gode stundene han har gitt oss. Ikke minst ved sine fine foredrag og kåserier.

Vi er også mange som føler med Torunn og barna Hæge og  Audun med familier.


Ramnes Historielag.

Helga Bjerkø, leder."


 

Re-minne

Årets utgave av Re-minne er nå på vei til en postkasse nær deg! Vi håper det blir hyggelig lesing innimellom julemiddager og juleselskaper!

Sammen med Re-minne får du giro for medlemskontingent samt oversikt over arrangementer og møter som hittil er bestemt i 2014.

 

Forsidebildet på årets utgave viser Anette Green med sin tinker Patrik.

Fotograf er Knut Harald Evensen.